تبعید امام موسی کاظم علیه السلام از مدینه منوره به بصره و بغداد

تاریخ تبعید را اکثرا درماه رجب   و نقلی هم در روز هفدهم ماه ذیقعده بیان کرده اند که بطورمختصر به آن بپردازیم

حضرت امام موسی ابن جعفر علیه السلام پس از شهادت پدر بزرگوارش امام صادق علیه السلام، سه جبهه و سنگر عظیم وراثت و وصایت پدر رو به عهده گرفت . آن هم در یک شرایط بسیار سخت و سنگین. یکی سنگر علم و دانش که باید دانشگاهی که  پدرش تاسیس کرده وعده زیادی ازدانش پژوهان که طالب معرفت ودانش هستند راهمچنان اداره کند و از طرفی درتوسعه آن مجموعه علمی نهایت تلاش و جدیت با همکاری یاران و شیعیان با وفا و ثابت قدم به پیش ببرد. آن حضرت با همه سختیها که به گوشه ای از آن اشاره می گردد یک گنجینه ای گرانبها و ارزشمندی ازخود بنام مسند باقی گذاشت که به عنوان تبرک به روایتی بسنده می کنیم. درموردعلم فرمود: علم ودانش مفید وسود بخش مردم را، در چهار چیز یافتم: نخست اینکه خدای خود را بشناسی؟ دوم اینکه بدانی خدا با تو چه کرده است ؟ سوم اینکه بدانی خدا از تو چه خواسته است؟ چهارم اینکه بدانی چه چیزی تو را از دینت خارج می کند؟ امام(ع) درموردعقل می‌فرماید: خداوند تبارک و تعالی در قرآن  مژده داده« پس بشارت ده به آن بندگان من که به سخن  گوش فرا می دهند و بهترین آن را پیروی می کنند، آنان کسانیند که خدا آنها را راهنمایی نموده و آنها همان عاقلان و خردمندانند »(سوره زمر ایه ۱۷).

و اما سنگر دوم : تبیین دستورات الهی: تعیین نمایندگان در شهرهای مختلف، معرفی امام رضا(ع) بعنوان جانشینی خود، و سنگرسوم مبارزه علیه فتنه و ظلم و ستم هایی که علیه اهل بیت و شیعیان بوده، امام در برابر فشارهای گوناگونی که هارون برای آن حضرت ایجاد می کرد با صلابت در برابر آن ها ایستادگی می کرد، شکوه و عظمت کاذب او را فرو می ریخت تا جایی که هارون تصمیم گرفت آن حضرت را مسموم نماید، برای تحقیر امام (العیاذبالله)هر کاری را انجام میداد مثلا جلسات مناظره هایی با حضور امام( ع) برگزار می کرد شاید بتوانند موقعیت علمی انحضرت را مخدوش کنند اما در نتیجه برگ برنده از آن امام (ع) بود، نامه امام (ع) از داخل زندان برای هارون به این مضمون نوشت، هر یک روز آمیخته به سختی که بر من می گذرد یک روز آکنده از آسایش و راحتی از تو سپری می شود تا اینکه همگان در روز واپسین  برای داوری و رسیدن به پاداش یا کیفرخواهی جمع شویم و اینجاست که باطلکاران زیان می بینند،